Εξοικονομώ: Νέο πρόγραμμα φέρνει 1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

exoikonomo

Το ελληνικό REPowerEU, σε συνδυασμό με την πρόταση για την συνολική αναθεώρηση του “Ελλάδα 2.0”, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ σε ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Τα νέα προγράμματα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τα μέσα του επόμενου έτους.

eksoikonomο

Πριν από την τελική έγκριση από την Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα που θα προστεθεί στο ελληνικό Πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0,” το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, όσον αφορά το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ,” τα νέα προγράμματα μπορούν να ξεκινήσουν ανάλογα με τις συνθήκες πριν από την τελική έγκριση. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ μπορεί να διατεθεί προκαταβολικά για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, εάν υποβληθεί αίτημα από το κράτος-μέλος, μαζί με το κεφάλαιο για το REPowerEU, σε τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Υπάρχουν επίσης αλλαγές που αναμένονται στο ειδικό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Οι όροι του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ” δεν θα διαφέρουν από τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα. Αυτά περιλαμβάνουν επιδότηση από 40% έως 75% επί των εγκεκριμένων δαπανών για κάθε επένδυση, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για κάθε δικαιούχο.

Είναι, ωστόσο, αναμενόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο ειδικό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου προέκυψαν πολλά παράπονα για τον περιορισμένο αριθμό των δικαιούχων (περίπου 10.000).

Όσον αφορά ειδικά τα εμπορικά ακίνητα και τις επιχειρήσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνεται πρόσθετη επιδότηση για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, ανεξάρτητα από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Αυτό θα σημαίνει εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας.

 

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023” που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 30%.

Για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν επιλέξιμη κατοικία, όπως μονοκατοικίες ή διαμερίσματα, και να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
  2. Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  5. Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνοντας εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home).

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023” μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά από τον Ιούνιο και η προθεσμία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Για να είναι επιλέξιμες, οι κατοικίες πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να είναι νόμιμες.
  2. Να μην έχουν κριθεί για κατεδάφιση.
  3. Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
  4. Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
  5. Να μην είναι επιλέξιμες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως το Airbnb).

Μόλις η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αξιολογηθεί ως “Καταρχήν Επιλέξιμη,” απαιτείται η έκδοση και υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στο πρόγραμμα. Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω.

 

Βρείτε μας στον Δομοκό στην Πλατεία Κοτρώνι ή στα τηλέφωνα 6973701661 & 2232300642

 

Κάντε μας like στην σελίδα μας στο Facebook