«Φρένο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων λόγω προβλήματος στο taxis

φορολογικες δηλωσεις 2021

Τις τρεις τελευταίες μέρες, λόγω τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, παρουσιάστηκε μια σημαντική δυσλειτουργία όσον αφορά στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων που είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα στο έντυπο Ε1.

Εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν είναι ορθά, σε όλες τις περιπτώσεις, τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδων επαγγελματιών, αφού κανείς πλέον δε ρισκάρει να υποβάλει δηλώσεις με λανθασμένα δεδομένα που επηρεάζουν την εκκαθάριση του φόρου.

Περαιτέρω, υπάρχουν αρκετές φορολογικές δηλώσεις (σ.σ. δυστυχώς μόνο η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να γνωρίζει το ακριβές νούμερο) που υποβλήθηκαν με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων, αφού λόγω του σφάλματος της υπηρεσίας δεν ελήφθησαν υπόψη παρακρατηθέντες φόροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ποσό φόρου.

Δε γνωρίζουμε πότε θα λυθεί το μείζον αυτό θέμα, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως η Α.Α.Δ.Ε. οφείλει να ενημερώσει άμεσα με σχετική ανακοίνωση όλους τους φορολογούμενους και κυρίως τους φοροτεχνικούς για το ζήτημα αυτό. Επίσης, πρέπει να βρεθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ο τρόπος που θα ενημερωθούν όλοι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις το χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα, ώστε μετά από σχετικό ενημερωτικό μήνυμα που θα λάβουν, να προβούν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Εξυπακούεται πως, δεν πρέπει να υιοθετηθεί η εύκολη λύση από την Α.Α.Δ.Ε. που ουσιαστικά θα ρίχνει το «μπαλάκι» του ελέγχου των λανθασμένων ποσών στους φοροτεχνικούς ή στους πολίτες γιατί δεν ευθύνονται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Συνεπώς, η λύση που προτείνουμε είναι να εντοπιστούν από την Α.Α.Δ.Ε. όσοι υπέβαλαν ή υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στο χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα και μέχρι τη διόρθωσή του και στη συνέχεια να ενημερωθούν με μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και μάλιστα σε χρόνο μεταγενέστερο και φυσικά δίχως κυρώσεις.

Τέλος, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη η αρμόδια υπηρεσία που δημιούργησε το πρόβλημα για την τεράστια αναστάτωση που δημιούργησε σε όλους, ενώ πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών που απ΄ότι φαίνεται θεωρεί πως όλα κυλούν ομαλά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πως δε χρειάζεται παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Για μία ακόμη φορά ταλαιπωρούμαστε χωρίς να ευθυνόμαστε και κανείς μέχρι στιγμής δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα ωστόσο θα πρέπει να διορθώνονται και να δίνονται οι απαραίτητες λύσεις για να αποφεύγεται η περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών.

 

Βρείτε μας στον Δομοκό στην Πλατεία Κοτρώνι ή στα τηλέφωνα 6973701661 &2232300642

Κάντε μας like στην σελίδα μας στο Facebook.

Πηγή: https://www.taxheaven.gr/news/55496/freno-sthn-ypobolh-xiliadwn-forologikwn-dhlwsewn-logw-problhmatos-sto-taxis