Δεν έφτανε ο λογαριασμός του ρεύματος και της ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, καταφθάνει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα και η «λυπητερή» της Εφορίας.
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα κληθούν οι πολίτες να εξοφλήσουν τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τον φόρο εισοδήματος καθώς υπολογίζεται πως θα λάβουν τον «διπλό» λογαριασμό -βάσει σχεδιασμού- το πολύ έως το Πάσχα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν «μάχη επιβίωσης» με φόντο τις εκρηκτικές –περαιτέρω- ανατιμήσεις που φέρνει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δουλεύει τις «μηχανές στο φουλ» ώστε να στείλει στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έως τις αρχές Απριλίου και σχεδόν ταυτόχρονα να ανοίξει και την πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Έρχεται η «λυπητερή» της Εφορίας
Παρά την «βροχή» των ανατιμήσεων που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τώρα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει «σήμα» ότι προτίθεται να αλλάξει τους σχεδιασμούς του για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος.
Με άλλα λόγια κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να υπολογίσει πως θα χωρέσει μέσα στον οικογενειακό του προϋπολογισμό και τις υποχρεώσεις που θα του προκύψουν από το Κράτος.
Έτσι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν προκύψει, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνουν «μάχη με τον χρόνο» προκειμένου έως το τέλος Μαρτίου να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 που αφορούν στο εισόδημα του 2021.
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος του Μαρτίου είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσυμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Η επίτευξη του στόχου δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει διαφορετικοί παράγοντες να λειτουργήσουν εντός του χρονικού πλαισίου που απαιτείται ώστε να είναι όλα έτοιμα.
Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποστείλουν νωρίς τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να συμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί.
Φέτος ο βαθμός δυσκολίας βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερος από την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να αυξηθούν οι κωδικοί που ο φορολογούμενος θα βρίσκει προπληρωμένους στην φορολογική του δήλωση. Πλέον στη λίστα μπαίνουν και τα εισοδήματα από τα ενοίκια ακινήτων, ενώ πρόθεση είναι να επιτευχθεί και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.
Γιατί ανοίγει από νωρίς το Taxisnet
Σημαντικό είναι η έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να σημαίνει και την πλήρη λειτουργικότητα της πλατφόρμας.
Το ζητούμενο δηλαδή είναι να είναι σε λειτουργία όλες οι εφαρμογές προκειμένου από την πρώτη μέρα φυσικά και νομικά πρόσωπα να μπορούν να ολοκληρώσουν και να υποβάλλουν τη δήλωση τους.
Η πλήρης λειτουργικότητα του συστήματος από την πρώτη μέρα που θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων, θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην εφαρμογή του σχεδίου από φέτος η αποπληρωμή του φόρου να γίνει σε περισσότερες δόσεις.
Πλέον οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που ίσχυαν μέχρι και πέρυσι αυξάνονται σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Το σχέδιο προβλέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Ιούλιο και η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο. Η απόφαση έχει ληφθεί στην προσπάθεια να «απλώσουν» μέσα στο χρόνο οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το Δημόσιο και έτσι να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός, αλλά και να ελαφρύνει το βάρος που συσσωρεύεται πάντα από το Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Η «παγίδα» των τεκμηρίων
Από φέτος επιστρέφει η «παγίδα» των τεκμηρίων για χιλιάδες φορολογούμενους και φέρνει μαζί της και την επαναφορά του φορο-πέναλτι 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην βρεθούν να πληρώνουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά εισοδήματα τους, καθώς, το 2020, τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκαν τα τεκμήρια, πριν μπουν στον «πάγο» εξαιτίας της πανδημίας, στην «παγίδα» τους έπεσαν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα το οποίο δήλωσαν.
Ο επιπλέον φόρος έφτασε τα 5,2 δισ. ευρώ και αφορούσαν τεκμαρτές δαπάνες.
Βρείτε μας στον Δομοκό στην Πλατεία Κοτρώνι ή στα τηλέφωνα 6973701661 &2232300642
Κάντε μας like στην σελίδα μας στο Facebook.