Από αυστηρούς ελέγχους θα περάσουν οι φορολογούμενοι για την επιστροφή φόρου φέτος – Για να πιστωθεί η επιστροφή στους δικαιούχους θα γίνεται έλεγχος στην Εφορία όσο και στα ασφαλιστικά Ταμεία για πιθανές οφειλές.
Σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όσοι φορολογούμενοι έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν θα ελέγχονται μόνο για υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, αλλά θα επεκτείνεται και στις ενδεχόμενες οφειλές απέναντι σε ασφαλιστικά Ταμεία.
Ωστόσο, φέτος οι επιστροφές φόρου εισοδήματος τα δοθούν ταχύτερα από ποτέ στους φορολογουμένους.
Με την νέα απόφαση του διοικητού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία αλλάζει και επιταχύνεται έως και 80%. Στόχος είναι, αν υποβάλει σήμερα την δήλωση ο φορολογούμενος και βγει πιστωτικό εκκαθαριστικό, να ενημερώνονται εσωτερικά οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και την επόμενη μέρα , να αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η εντολή πληρωμής, που συνήθως χρειάζεται 2 μέρες για να φανεί στους δικαιούχους. Με τη νέα διαδικασία ο φορολογούμενος δηλώνει σε ξεχωριστή εφαρμογή στο myTAXISnet τον αριθμό ΙΒΑΝ και έτσι περιορίζονται τα λάθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από περίπου 1 δισ. πληρωμές που έγιναν το τελευταίο δίμηνο σε 550.000 δικαιούχους επιστρεπτέας προκαταβολής ή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνον 500 δικαιούχοι είχαν λάθος ΙΒΑΝ -και έλαβαν και ατομική ειδοποίηση να μπουν να το διορθώσουν για να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να επιστρέψει περίπου 350-400 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος. Δεν θα δουν όμως όλοι τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους αφού «φρένο» θα βάλουν τυχών οφειλές των φορολογουμένων σε Δημόσια Ταμεία και Εφορία.
Η διαδικασία για την επιστροφή φόρου
Ο κάθε δικαιούχος επιστροφής θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Διεύθυνση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας (ΔΑΦΕ) η οποία θα πραγματοποιήσει κεντρικά έλεγχο για την πληρότητα των προϋποθέσεων για το αν υπάρχουν εκκρεμούσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε είδους όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος κληρονομιών ακόμη και πρόστιμα που έχουν σταλεί στην φορολογική διοίκηση.
Αν εντοπιστεί οφειλή θα αποσταλεί στη Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου ψηφιακά εκκαθαρισμένα Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για τυχόν οφειλές, το ύψος τους, οι προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνονται και ενδεχομένως τα πρόστιμα τα οποία έχουν προστεθεί.
Αν το ποσό που οφείλεται υπολείπεται της επιστροφής μετά το συμψηφισμό γίνεται και αίτημα προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) για έλεγχο τυχόν οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία πριν πιστωθεί οποιαδήποτε διαφορά από την επιστροφή φόρου στο δικαιούχοι.
Αν δεν υπάρχουν ανοιχτές φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές, η Δ.Α.Φ.Ε. ενημερώνεται για τις οφειλές του δικαιούχου στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) κατόπιν αιτήματος που αποστέλλεται ηλεκτρονικά.
Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο εντοπίζεται να υπάρχει οφειλή. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
Μόνο αν δεν υπάρχουν οφειλές ούτε στην Εφορία ούτε και σε ασφαλιστικά Ταμεία η Δ.Α.Φ.Ε. προβαίνει στη ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με αυτά που τηρούνται στον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. για τη διενέργεια σχετικού ελέγχου και τη μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
Τι ισχύει για συζύγους
Όπως προκύπτει, από την Απόφαση, στην περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους έχει εκκρεμότητες, δεν παίρνει την επιστροφή του άλλου, καθώς πέρα από την ξεχωριστή εκκαθάριση, οι σύζυγοι και τα μέλη συμφώνων συμβίωσης αντιμετωπίζονται ατομικά και ως προς τις επιστροφές φόρου.
Έτσι, πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης (εφεξής ΜΣΣ) δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ωστόσο, η επιστροφή του φόρου των συζύγων/ ΜΣΣ που προκύπτει από την κοινή τους δήλωσή καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της Δ.Ο.Υ. του Υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους / Μ.Σ.Σ. τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.
Πηγή newsbomb.gr